Sahabat-sahabat yang dikasihi sekalian,

Sesungguhnya Bengkel Latihan Mengajar terpaksa ditangguhkan kerana guru kita; Dr Zawawi dan Ustaz Rahimi terpaksa menghadiri satu seminar khas untuk pensyarah atas arahan Naib Canselor yang kita semua sayangi.

Saya terus menangguhkan bengkel ini dengan menghubungi Ustaz Ajib iaitu pegawai JAKIM, yang bekerjasama dengan MAIWP dan Muafakat. Meskipun kita diberi penceramah hebat iaitu Prof Emeritus Dato' Dr. Osman Bakar dan Prof Dr. Sidek Baba namun matlamat bengkel tidak akan tercapai tanpa guru kita yang akan menyampaikan pengisian penting untuk keperluan latihan mengajar nanti. Walauapapun kita tetap amat berterima kasih kepada kedua-dua pendidik hebat kerana sudi mencemar duli memberi input berguna kepada kita.

Cuma tidak pasti lagi tarikh seterusnya. Kena bincang dengan ustaz dulu. Akan saya usahakan secepat mungkin. Tarikh cadangan 28 - 29 Mac atau 4 - 5 April. Memang kelihatan saya yang memberi tarikh kpd ustaz, ini kerana saya kena mengambil kira juga sahabat-sahabat yang melangsungkan perkahwinan mereka pada 14 - 15 mac dan 21 - 22 Mac. Hal ini kerana memang tiada kompromi dalam bab kedatangan. Jadi, mereka yang kahwin kena datang juga. Bullan Madu tunggulah lain kali. Tak kira depa pengantin baru ke apa. Nak praktkal ke taknak? taknak takpa, ana tak ada apa-apa. Cuma uruskan kebajikan hangpa jaa.. Cuma... Kalau ada yang ada hal jugak pada mana-mana tarikh cadangan di atas tu kena jumpa Ustazah Syamsiah sendiri. Buat kira sendiri la ya...

Saya tahu ramai yang bimbang dan tak kurang juga yang tidak puas hati dengan tarikh bengkel ini. Namun apakan daya haruslah kita redha. Sabar la ye... saya demam pun gagahkan diri bagi memastikan program ini terlaksana. Bukan nak berbangga atau apa, cuma nak sahabat-sahabat empati sedikit pada saya yang menanggung beban yang bukan sedikit. Anggaplah masalah yang saya hadapi ini masalah kita bersama kerana saya sedang membantu sahabat sekalian. Tidak adil kepada saya andai ada yang tidak puas hati datang melepaskan geram kepada saya. Hargailah pengorbanan orang lain. Saya tidak minta sahabat simpati kepada saya, tetapi cukuplah dengan memahami bahawa saya dan kawan-kawan lain berkorban masa dan sebagainya.

Kerana kita hanya merancang dan Allah Yang Maha Kuasa dan Maha Penentu segala maka ayuh kita melihat peristiwa yang tak tersangka ini ada hikmah di sebaliknya.

Sama-samalah kita doakan program-program terakhir kita bersama ini terlaksana dengan jayanya. Dan jangan lupa, bayar duit tu cepat-cepat ye...

Saya Yang Setia Menjalankan Tugas,

HASBULLAH HAJI MOHAMED

Pengarah Bengkel Latihan Mengajar 2009